lördag 11 juni 2011

Värmebölja & åska

For upp till Sollefteå vid tolvtiden. En fundering jag har, haha, hur gjorde man förr då man inte hade klimatanläggning i bilarna? Vår AC behöver fyllas på, kommer ingen som helst kalluft i bilen nu. Och det är varmt! Tänk när vi var små & fick åka omkring i supervarma bilar, huga! Å för hundarna. Figo får sitta framför den som sitter i passagerarsätet nu så han kan få lite luft & så när det blir för varmt så tar vi ner rutan så han får sticka ut huvudet & svalka sig en stund. Stackars djur i varma bilar förr. Ja & även alla människor. Iofs är det många som inte har ac nu med, men finns i alla nya bilar iaf. Mackan ska ringa Garant till veckan & se när vi kan få en påfyllning i bilen. Längtas efter kyla även där. Hatar att bli alldeles svettig & klibbig. En av anledningarna till att jag inte tycker om sommaren. Hösten tycker jag bättre om eller sensommaren, då det är varmt men ändå lite svalkande vindar. Vintern kan man ju alltid bara klä på sig för att slippe frysa men att alltid gå omkring kletig & känna sig ofräsch är inte kul inte! Är helt enkelt ingen sommarmänniska. Och att sova i värmen ska vi inte tala om, haha. Tänk om man hade ett kylrum att sova i... Vore lovely! Har tom funderat på om man ska ta & lägga en madrass på balkongen & sova där, hmm undra vad grannarna skulle säga då.
Lämnade iaf av Figo hos Eva & barnen på Risön & for in till stan. Nära att gå men inte i denna värmebölja. Blev ett snabbesök på Dressman där Mackan köpte en matchande skjorta till min klänning & sen även en slips & fickdekoration. Skor på Crispin blev det oxå så nu är vi klara med kläder inför bröllopet. Bara en vecka kvar... Hoppas nu bara att det inte blir riktigt lika varmt, inte skoj för blivande bruden V & brudgummen M om det är sågär varmt. Man vill ju känna sig fräsch på sin bröllopsdag. Och fräsch känner man sig inte riktigt i denna värme. hmm om vi ska gifta oss nån gång får det bli på vintern eller hösten, slipper man svettas iaf & det har hunnit bli mörkare ute. Massa ljus vill ju jag ha!
Handlade även hem mer vätskeersättning när vi liks var vid apoteket. Resorb är bra skit på sommaren! Rekommenderar jag till er som läser här :)
Jordgubbar & galiamelon, mjölk & grädde handlade vi med oss till alla flickorna på Risön så det åt vi ute i solen. Jag tycker det är så gott att blanda mjölk & ovispad grädde & äta tills med jordgubbar, mumma!
Satt ute & surrade i solskenet tills vi ser att Figo sitter under bordet & darrar. Tänkte vad har han blivit skrämd för nu då? Lite pecklig är han allt vår älskade voff. Efter några minuter förstod jag varför, det närmade sig åska. Efter ca en halvtimma åskade det rejält & det kom ett riktigt piskande spöregn. Hårda droppar slog mot förtältets tak. Mysigt! Å svalt blev det oxå, haha. När det slutat regna gick vi till campingens restaurand & blev bjudna a på mat av Eva, tackar! När vi sen ätit klart så sken solen igen & luften var åter varm & fuktig. Var hemma strax före sju, & ingen åska här inte. öppnade upp korsdrag överallt & satte mig ute i kvällssolen på pergolan, höll på att somna efter en halvtimma så jag gick in & la mig & vilade lite på sängen. Härligt! Sitter med inpckning i håret nu, brukar kunna ha rätt torrt hår men nu senaste tiden har hårkvalitén blivit mycke sämre. Liksom frissigt, hoppas det blir lite bättre med massa fukt i håret. Kanske tom sover med inpackningen inatt, kändes jobbigt att duscha nu, fast så skänt att duscha efter en varm dag.
Känner äen lite rörelse i magen. Är som att mot kvällen blir det lite som hårdare mot vänster sida av naveln & mjukare på den högra. Tänker att den lill* ligger däremot då. Å imorse var det som en massa småsparkar eller nåt där på vänstersida. hihi.

Ska kolla runt lite mer på nätet & sen duscha, hoppas det är någorlunda svalt att sova.

natti natti

Solen skiner himlen är blå

Sommaren har kommit & det med råge. Varit supervarmt dom senaste dagarna.
Igår fredag gick vi in i v 19, ojoj snart är vi halvvägs. Har börjat känna lite mer rörelser där inne i magen, helt underbart! Lite läskigt på nåt vis oxå. Det är nåt som lever i min mage, en liten alien. hihi
Igår jobbade jag till ett & sen drog jag direkt till Hsand för att plocka upp mamma & så for vi vidare till Birsta. Klänningsjakten eller kläder iaf till bröllopet om en vecka skulle inhandlas. Och nu har jag äntligen hittat nåt att ha på mig. Hittade den dirakt vi kom in på Birsta, första butiken vi var in i. Vila. Dom har mycket fina kläder så blev en turkos (stavning?) klänningmed mönster i svart & brunt. Den var jättefin, & går att ha även när magen växer. Skor köpte jag på H&M & ett par leggins till på Indiska. Så nu har jag kläder. Börjar nästa problem, hus ska man fixa håret? Får fundera i veckan.
Var iaf en bra dag att fara på Birsta en fre eftermiddag, skolavslutningar & finväder. Var inte så mycket folk alls. Hade fundering att fara idag men tur det blev igår, skönt att ha helgen fri oxå.
Blir nog en tur till Sollefteå idag, Mackan måste ha en skjorta & skor till bröllopet. Kanske nåt matchande i samma färg som min klännig?
Ska se om familjen på Risön är "hemma" oxå, tar vi & hälsar på dom när vi liks är i Solle.
Ha en fin dag alla i solen & tänk på solskydsfaktor.
kram

v19

En dag sent även denna vecka, haha.

Vecka 19

Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Träningstips

Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

onsdag 8 juni 2011

Vilket värme!

Ni som känner mig vet att jag verkligen INTE är nån fantast av när det är för varmt. Och varmt har det varit idag. Varit ute större delen på jobbet idag. Tur det har blåst lite iaf. Höll mig inne på lunchrasten, kände att det blir nog av sol & värme ändå när större delen av dagen spenderas ute. Tar ett tag innan man blir van värmen, ja van & van? Van värmen blir jag aldrig men lite bättre blir det ju efter ett tag.
Tanken var att vi skulle grilla till middag idag men tyckte det var alldeles för varmt. Vi åt en massa vattenmelon ute i solen sen blev det varma mackor ikväll.

Helt trött & slut nu så tänkte jag skulle ta & lägga mig & läsa. Skönt att det bara är två dar kvar av arbetsveckan.

Bara att vänja sig vid värmen för verkar bli lika fint väder hela veckan. Ljushyad som jag är har jag så lätt att bränna mig, tog bra idag solen. Imorrn ska det inhandlas solskyddsfaktor. Hade ingen kvar hemma vilket jag trodde.

Nä natti natti

tisdag 7 juni 2011

Ultraljud

Idag var äntligen dagen, dags för ultraljud. Allt såg bra ur & den var en livlig liten krabat där inne. Vi kom iaf överens om innan vi for dit att om dom skulle fråga om vi vill veta kön så säger vi JA! Frågar dom inte så säger inte vi heller nåt. Och dom sa inget så inte vi heller, så vi får se när den lill* väljer att komma ut. Fick datumet framflyttat så nu är det den 3 november som gäller. Och nu kommer veckorna att bytas på fredagar istället för lördagar. Så nu är vi alltså i v18+4 dar. Blev en dag tidigare. hihi
Våran scanner hemma funkar inte så Eva var snäll och scannade in en bild när vi var dit. Så lägger upp den här inunder. Blev iaf tre bilder som var helt okej som vi ska rama in. Nu känns allt så mycker verkligare. Nu kan planneringen komma igång på allvar, haha. Och så håller vi tummarna för att allt fortsätter att gå bra.

Är dödligt trött efter att ha öppnat imorse & som vanligt vid öppning sover jag knappt en blund. Får ta igen lite sömn iaf inatt, börjar inte förrs halvnio imorrn.

Natti natti

måndag 6 juni 2011

Söndag fast måndag

En skön vecka. En röd måndag så känns som söndag. Kort arbetsvecka endast fyra dar & det gillas! hihi
Klev upp imorse & målade klart pallarna, nästan! Bara ett av locken som ska målas på ovansidan men det får bli imorrn. Funderar på att även dra på ett lager klarlack så dom blir lättare att torka av när man städar. Kan ju aldrig skada liksom.

Varit i Kfors hos Thess & Jonas & barnen i em. Även ett annat par & deras två småttingar kom så vi satt å surrade. Däremot fick vi åka hem lite tidigare än planerat. När vi kom fram till Kfors så luktade det bränt! Kom från högra framdäcket där bromsen låg på. Mackan & Jonas skruvade loss däcket & grejjade lite men fick inte till det. Så fick lov att åka hem så Mackan kunde fixa med rätt verktyg. Men nu är det fixat verkar det som. Skönt! Vill inte sitta & brumma i cheven upp till Sollefteå, gjort det en gång & gör det helst inte igen, blev ju typ döv & skumpade förfärligt gjorde det oxå. Mackan får köra den själv.
Köpte en sallad med oss från pizzerian så det skulle gå fort så det kunde fixas med bromsen.

Nu är jag så trött så orkar inte vara vaken, dags att sussa. Vaknade sex imorse & kunde inte somna om, låg & läste till halvåtta & halvsov lite till framåt nio. Och imorrn har jag sexöppning så det blir skönt att somna i tid förhoppningsvis. Sover ju alltid dåligt då jag har öppning, är så rädd att försova mig. Men M har oxå tidig vecka & båda borde ju inte försova sig.

Imorrn kl tre är det dags för ultraljudet, hihi. Hoppas allt är som det ska :)

söndag 5 juni 2011

V18plus1

Är nu i vecka 18, plus en dag ;)
Kommer som vanligt en dag sent med veckouppdateringen, men denna gång var det ofrivilligt. Gick inte att lägga in blogginläggen, fast så är jag helt dum vad gäller datorer. Hade ett tag bara lust att kast datorn i golvet, så mycket bättre allt skulle bli av det... hmmm! Men det var nära.

Vecka 18

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.



Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner


Ja ultaljudsundersökning ska vi göra på tisdag klockan tre, hihi känns superspännande. Och vi hade tur att få en tid på eftermiddan, slapp jag ta ledig från jobbet jag har ettdag på tisdag. Ser verkligen framemot att åka dit.

Igår var vi till Svall, men hittade såklart inga kläder. Ska gö ett nytt försök på lördag, hmm vart fara då? Ska även kika en snabbsväng i Sollefteå på tis efter Ultraljudet. Liiiite panik över vad jag ska ha på mig till bröllopet. Men det ordnar sig nog. Jag tycker inte om att prova kläder, det värsta jag vet. Man skulle haft en personal shopper som visste vad man passar i & färgval osv... Hann in på Biltema, sambon skulle ha en massa kraffs, haha. Sen en snabbis på Ikea för att köpa det där tvättskåpet jag skrivit om i tidigare inlägg, så det blev ett sånt & även en expedit hylla med lite tillbehör & så nya handdukar. Sen styrde vi kosan hemöver. Efter vi stuvat ur bilen & så var klockan lite över sex, & vi var svintrötta. Gick & la oss en sväng, hihi, skönt var det. Klev upp strax före åtta. Mackan skruvade ihop tvättskåpet & jag gjorde iordning lite kvällsfika iform av varma mackor. Mackan gick över till grannen en sväng på en grogg medans grannkäringa kom hit n sväng & satt & surrade. Gick & la mig vid elva, trött! Sååå skönt att lägga sig. mackan kom hem vid efter ett nån gång, men då sov jag.
Planen för dan var att åka till Sollefteå på marknaden, inte egentligen för att köpa nåt utan för att Figo skulle få lite träning. Han tycker inte om när det blir mycket folk & så. Brukar ta en sväng dit så han får miljöträning. Men tog istället en lååååång sovmorron, tvingade mig själv att somna om x-antal gånger. Sov till elva & det var så nice! Tvingade upp sambon vid tolv. Frulle ute i solen och så har vi fixat ute. Mackan har klippt gräset & gått med röjsågen. Jag gick med avbitartången & krattan. Har påbörjat att röja upp i vår skogsbacke. Blir fint då det blir krattat, få bort alla småkvistar & sågspån efter att dom kapat ner storträden.
Grillade idag oxå. Var tänkt att vi skulle grilla med grannarna men dom var väl bakis för såna upptåg idag, haha. Skänt man slipper sånt nu. Får ta igen lite drickande nästa sommar. Satsar på att gå på Stadsfesten nästa sommar.
Har röjjt inne oxå, städskrubben har fått sig en genomgång & så har jag börjat måla om två pallar som ska stå i klädrummet. Så idag har varit en rätt effektiv dag. Sett Big Brother finalen oxå & för en gångs skull vann rätt person, SIMON! Helt klart rätt vinnare, men sitt lugna Norrlandshumör, en skön kille. Fast trist när en serie man följt i flera månader tar slut. Men nu är det sommar & man kommer inte se på tv på samma vis. Finns ju så mycket annat att göra.
Känner att jag har jättemycket energi nu, så jäkla skönt med ledigt i tre dar. Så då kunde man unna sig en jättesovmorron idag. Å ändå ha morgondagen kvar att fixa. Skulle kunna fortsätta med projekt måla pallar men ska lägga mig & läsa istället. Får fortsätta med pallarna imorrn & kratta lite mer. Ska även få till ett besök i Kfors hos Jonas & Thess & barnen. Trevligt! Länge sen vi var dit nu. Så hoppas på finväder även imorrn.

Kram & natti natti

Förra inlägget...

Gick inte att publicera i fredags då jag skulle lägga ut det, men nu gick det.... haha SKUMT!
Återkommer om helgen sen ;)

Vagnsdilemma

Ja nu har jag ytterligare fundering som ni som känner för det gärna kan bidra med lite info. Är i valet & kvalet hur vi ska göra med barnvagn. Visserligen tidigt än att köpa vagn men jag tycker om att planera & ha saker klart liksom. Så sitter & kikar på barnvagnssidor, vilken djungel! Har iaf fått tips från flera att satsa på en märkesvagn. Som är mer lättstyrd & får mindre fel. Mjuklift ska det finnas & massa andra bra saker som vändbart styre osv... Är inne på en Brio, men vägrar köpa en ny. Betala hutlösa summor för en vagn man vill byta ut inom ett år, för en mer lätthanterlig sittvagn. Så min fundering? Köpa ny vagn, fast kanske inte typ Brio, Emmaljung eller Teutonia, men utan en billigare sort typ Cresent eller annat märke. Bara för att den är ny. Eller så att köpa en fjolårs Brio för halva priset mot vad den kostat. Har hittat åt en Brio som jag är intresserad av men tar gärna emot tips :)
Känns som att många saker kan man sätta sig in i själv utan små tips, men just barnvagnar är en riktigt djup djungel. Vill ha en vagn som man kan köra med i snön, gå på grusvägar osv Så känns som att riktiga hjul är ett måste, inte en sån med små hjul.
jaja nog om det! Iaf här, mina funderingar snurrar vidare, haha.

Hade senstängning idag på jobbet, dryyyygt! Var hemma iaf strax före sex, kände att jag inte orkade laga middag till mig själv. Så ringde pizzerian nu när vi har en & beställde en pizza. Sen har jag mest bara segat i soffan, gått en sväng med voff. Trött, men ska se Big Brother innan jag går & lägger mig.
Imorrn blir det en heldag i Sundsvall, vi båda måste ha kläder till bröllopet vi ska på om några veckor. Och lite annat skoj förhoppningsvis, haha Blir nog en snabbsväng in på Ikea för att kika på det där tvättskåpet jag skrev om i ett tidigare inlägg. Hoppas det är bra för då blir det ett köp av sådant.

Har oxå kommit fram till hur datarummet ska möbleras, endast en bokhylla fattas. Vet inte om det blir en vit expedit än, men tycker att dom är bra för förvaring av mycket. Ska även kika på det imorrn. Tänkte jue ha ett "pysselbord" där inne, men känns dumt nu. Så får bli att vi ställer in en extrasäng, en enkel dit. Perfa för gäster eller i framtiden då nån av oss behöver få sova ostört. Gäller att planera vettu! ;) Tur ändå att vi inte hade påbörjat renoveringen dit & köpt möbler. Lätt att man ändrar sig. Iaf jag är sån.

Nu blir det iaf Big Brother!

Ciao!