torsdag 2 juni 2011

Besöksdag

Idag har besöken avlöst varandra, härligt med en ledig dag mittiveckan. Imorse ringde telen strax efter åtta. Var svägerskan, dom undrade om vi skulle vara hemme om en timma typ. Japp såklart! Dom ville hämta byggställningen vi haft stående här ute på gården sen taket gjordes om. Svärfars byggställning men den har stått här hela vintern, så nu känns det skönt att den är borta. Bättre plats på gruset här utanför. Å vi va så effektiva imorse, tänk vad mycket man kan hinna med på lite mer än en timma. Vi hann med att dammsuga både över & undervåning, dammtorka & torka golvet i hela huset. Plocka bort sånt som legat där det inte ska ligga & även duscha & fixa oss. haha Ibland är man effektiv. Hade ställt klockan på nio men då Virre ringde var jag redan vaken, kan inte sova så länge på mornarna nu för tiden. Är det en förberedelse för kommande tid kanske som kroppen ställer sig in på?
Hann med att fika lite & äta vatten melon ute på pergolan innan dom for vidare. Å vi gick in & förberedde för nästa besök. Mamma & morfar skulle komma strax efter tolv på middag, ja eller i det här fallet snarare lunch. En försenat morsdagsmiddag. Hann få allt klart tills dom kom.

Tårtan var efterrätten :)

Mackan for iväg vid haövtre för att jobba. Jag & mamma & morfar spelade en plump & surrade lite mer innan dom drog neröver mot Härnösand igen efter fyra nån gång. Sen fick jag lite mer nyttosaker gjorda, disken, tvättat, & hann sitta ute i solen i typ 10 minuter innan solen gick i moln, haha. Gick in & påtade på lite till. Sen strax efter sju kom brorsan hit, fick mat i magen han med. Så nu är iaf maten slut. Mamma & morfar fick med mat tills imorrn, så dom får äta lövbiffsgratäng till lunch imorrn med. Bra att maten äts upp. Tårta har jag däremot kvar lite tills imorrn. Får se mackan äter upp allt imorrn eller om han sparar en bit tills jag kommer hem på kvällen.

Trevli dag iaf med besök. Imorrn jobb igen & sen ledig i tre dar. Lördan ska vi ner till Svall för att shoppa kläder till bröllopet vi ska på. Sönd & månd hoppas jag på finväder så vi kan fixa ute. Är det inte finväder får vi fixa inne iställer. Dom två rum på övervåningen som är kvar att renovera SKA vara klar tills Mackan ska iväg på jakten första veckan i september. Annars blir det ingen jakt för honom, så det lär sätta fart på honom. haha lite hot ibland verkar behövas.

Näe ska lägga mig & läsa nu. Kram & natti natti

onsdag 1 juni 2011

Listor

Har börjat skriva listor, japp jag skrev rätt, listor! Inte en lista utan flera, haha. Visserligen typ 5 månader kvar tills den lill* föds men planera kan man ju göra ändå. Så idag har jag börjat skriva ner allt som ska inhandlas, både vad gäller allt från skötbordattiraljer, till kläder till bra-ha-saker.
Så ni som läser & har blivit föräldrar, kom gärna med tips om saker som ni ev glömde bort & som kan vara bra att ha, saker som gör livet lättsamt som nybliven förälder, ja kom gärna med tips!
Det vanliga såsom skötborsunderlägg, handdukar, kläder, barnvagn, vagga, nappar & nappflaska, badbalja & sånt har jag skrivit ner. Såsom att vi måste inhandla en filmkamera. Har funderat tidigare på att köpa en filmkamera, men har sagt att vi väntar tills vi får barn. Så nu måste vi helt enkelt köpa en, hihi.
Så ni som föräldrar är ju dom som kan ge bra & smarta tips på saker man inte ev tänker på.

Nu blir det en prom med voff & sen lite tv & så ska jag förbereda inför middagsbjudning här hemma imorrn. Eller snarare lunch blir det. Morfar & mamma kommer upp för en försenad morsdagsmiddag. Ska förbereda efterrätten vilket blir jordgubbstårta. Gör bottnarna idag så dom får "goona" till sig tills imorrn då jag dekorerar den.

tisdag 31 maj 2011

Cravings?

Många som frågar om det är något speciellt jag blivit sugen på sen jag blev gravid. Och näe har jag svarat, snarare en miljon saker som jag INTE är sugen på. Men sen nån veckan har jag ett jättesug efter vattenmelon, haha. Blev så glad idag på dagis då vi fick vattenmelonbitar till salladen, mumms. Fick lov att fara in på Ica påväg hem efter jobbet för att köpa hem melon. Dagens middag blev melonskivor. Orkar inte ställa mig & laga nåt när man kommer hem halvsex. Var över & hämtade grannens hund & så gick jag en prom med båda hundar innan jag intog min lyxmiddag. Får nog bli vattenmelon imorrn oxå, göttans! Och en par skivor sportbröd till kvällsfika.
Äter ju lunch på dagis & npn hårdbrödmacka till mellis, så jag är nästan aldrig sugen när det är dags för middag. Och så jobbar M eftermiddag hela veckan, trist att bara laga mat till mig själv. Vattenmelon är en bra middag då, lättlagat.

Om en vecka är det dags för ultraljud, ska bli så spännande. Vi var ju visserligen på ett tidigt ultraljud i v9, men nu blir det mer spännande. Lite nervöst också! Att få se om allt är som det ska, se om beräknat datum stämmer, och så vet jag inte om man får veta kön? Så många som skriver om dom väntar pojke/flicka så är det något alla nu får veta? Eller är det bara om dom verkligen ser vad det är? Känner att vi måste vara beredd på vilket, tex har jag hört många som sagt att dom inte vill veta kön, men så när barnmorskan frågar om dom vill veta har dom tvekat & i efterhand ångrat att dom inte tog reda på vad det blir. Men så finns det dom som verkligen VILL veta kön & inte fått veta, så undrar hur det är som? Nån som råkar läsa bloggen som kanske vet? Eller är det individuellt från barnmorska till barnmorska?

Nu ska jag se Fyra bröllop på fyran.

söndag 29 maj 2011

V17

Just ja! En dag se igen med att lägga in veckans gravidfakta :)
Kommer här ;)


Vikt: 135
CRL: 11,5 cm
Full längd: 16 cm
Om barnet
I början av denna vecka är fostret 14 veckor gammalt. Den lodräta fåran mellan näsan och överläppen blir synlig denna vecka. Benens tillväxt skyndar ikapp armarna – nu är benen för första gången längre än armarna. Fostret rör sig snabbt och mer kontrollerat än tidigare.

Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det igen. En viss mängd slaggprodukter samlas nu i fostrets mage. Nu kan fostret suga, svälja, kissa, röra sig och tränar sig på att andas.

Se barnet växa i magen här

Till föräldrarna:
Ge mig ett tecken!
Den lycklige har redan känt barnet röra sig i magen, det brukar märkas som en bubblande känsla. Men för det flesta dröjer det ännu några veckor.

En del kvinnor kan vid denna tid få ordentligt ont i ljumsken. Det kan skrämma många eftersom smärtan är väldigt intensiv och man kan tro att något är fel.

Orsaken är att ligamenten som håller livmodern på plats sträcks ut eftersom livmodern växer. Smärtan kan komma om du reser dig hastigt upp, om du vänder dig snabbt i sängen eller när du är ute och går. Det kan underlätta att böja sig en aning framåt. Lika snabbt som den kom försvinner smärtan.

Om du plågas av hård mage är det viktigt med fiberrik kost, rikligt med vatten och motion.

Runt denna tid är det också dags för ultraljud. För många, inte minst partnern som inte är gravid, är detta en vändpunkt i graviditeten. Det som tidigare kanske varit abstrakt blir plötsligt väldigt konkret. Det går till så att barnmorskan/sjuksköterskan smörjer en gelé på magen och för en apparat över den, samtidigt tittar ni på en skärm som visar barnet. Syftet är att kontrollera så att fostret ser ut att ha det bra, mäta huvud, ben och armar. De flesta får en utskrift av bilderna.

Söndag

Ja så sitter man här på söndag kvällenigen & reflekterar lite över veckan som gått. Inte hänt så väldigt mycket.
I torsdags kom Ramona & Isadora över en par timmar, surra lite & visade barnsakerna
vi köpte för några veckor sen.
I fredags jobbade jag till fyra sen for jag ner & hämtade syster, som skulle övernatta här. Köpte Kinamat & åt tillsamans med Marcus & brorsan. Spelade Skipbo & Buzz, M & J åt marängswiss på kvällen men själv så orkade jag inget. Åt en par godisar men var knappt så jag fick ner dom. Blir ju mätt typ på en gång nu för tiden. Ofta får Marcus äta upp det jag inte orkar av min mat, haha. Men bra ju att man inte vräker i sig mat hela tiden. Å gosaker är jag inte alls sugen på. Fast står det en skål framför mig så tar jag ju nån godis eller chips eller vad det nu kan vara fast jag inte är sugen & det egentligen inte är gott. Bara av gammal vana liksom. Mackan får äta det mesta. Nån isglass kan jag bli sugen på, kallt & gott.
Sen när vi la oss såg vi en film som enligt Julia skulle vara bra. Men bra var den då INTE! En b-film & splattermovie, haha. Vet inte vad min yngre syster har för filmsmak egentligen, hihi. Piranha hette den, se den INTE! haha Julia somnade vid halvett & jag kikade vidare en stund, fick äcklad & uppstressad stänga av filmen & läsa en stund för att lugna mig, haha. Sen drömde jag jobbiga mardrömmar hela natten. Julia tvingade mig att se slutet på morronen, å ja slutet var ju inte bättre... ;) Vi hann med både Skipbo & Buzz & lite marängswiss innan jag skjutsade hem Julia vid fyratiden. Mysigt att få umgås med sin syster lite extratid, passar på medans hon fortfarande vill.
Igårkväll färgade jag håret sen kom Camilla hit en sväng & sen gick vi över till Mallan. Kikade på sista säsongen av Solsidan & sen spelade vi Geni. Vid halvett följde vi med Millan en bit på vägen hem så hundarna fick rastas. Mackan han for iväg igårmorse på svensexa för svågern. Själv hoppade jag över möhippan för svägerskan, kände inte för att följa med till Umeå för att gå ut & parta vilket dom skulle göra på kvällen. Det blir inte detsamma då man är nykter.
Blev dålig inta så det var tur jag inte följde med till Umeå trots allt. Fått springa på toa typ hela natten. Blir så lätt förstoppad nu för tiden, så man kan säga att proppen löste upp sig inatt, haha. För att snacka lite skitprat. Så har inte sovit mycket.
Vi skulle bjuda mamma, morfar & brorsan på middag idag men ställde in det, känner inte för att äta nåt idag just.

Jaja nog om det! Fick ett gulligt sms igårkväll av mitt ex´s lillasyster. Hon var med sina föräldrar i Sollefteå på cruisingen & hade träffat på Pa & Eva, & så hade hon fått höra att jag väntade barn. Så fick jättegulligt smsav henne. Jag & B (mitt x) blev tills när vi båda var 18. Efter studenten flyttade jag upp till Övik till honom & vi umgicks rätt mycket med hans familj. Lilla Bella (som jag fick mess av igår) var bara 8år då vi träffades. Sen var vi ilag i nästan 7 år. Men är över 8 år sen vi bröt med varann, 9 kanske? Men skoj att få mess & höra av dom ibland. Tur fejjan finns oxå så man kan hålla lite koll på dom, hihi. Bella har nu hunnit bi myndig & passerat 20strecket oxå, så liten är hon inte alls längre. Men som sagt är det trevligt att ha lite kontakt med dom också.

Trivs så bra med mitt liv nu & att äntligen få bli förälder, om nu inte nåt tillstöter på vägen, är ju min högsta önskan som blir uppfylld. Har en bra pojkvän, trivs i vårt hus, har vår älskade hund Figo & våra två katter, fina vänner & trivs med att jobba. Utbildingen kvar att ta itu med sen. Men såklart är livet både upp & ner, medgångar & motgångar annars vore det ju inget liv, haha.

Näe nog svammlat här nu. Ska ta & fixa inför arbetsveckan, hänga tvätt & sånt. Varit trött efter natten som var utan så mycket sömn, så hoppas jag somnar tidigt ikväll, öppning imorrn.