fredag 17 juni 2011

v 20

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

Fredag

Tack Malin för förslag på texter till kortet, hade redan hunnit skriva in en text då jag såg du hade kommenterat. Tack ändå!
"Må idag & alla era kommande bröllopsdagar skänka er kärleksfulla tankar & låt drömmarna som gör er lyckliga få gå i uppfyllelse" ja det blev texten till kortet.
Har gjort lite sista förberedelsser inför imorrn. Fixat det sista med bilkorgen & så har jag färgat håret, fotbadat & filat fötterna, målat om tånaglarna, plockat ögonbrynen & sånt där "piff", haha. E man fånig eller är man? Haft lite panik över hur ajg ska göra med håret imorrn, är värdelös på håruppsättningar. Som tur är har Ramona förbarmat sig över mig & ska hjälpa mig, hade lika gärna kunnat dra en säck över huvudet annars. Snyggt, haha!!!
Mackan har övat lite på sitt tal han ska hålla till sin syster imorrn. hihi blir nog bra d bara han inte blir nervös & läser för fort.
Imorrn ska jag fota bröllopsgäster & så från middagen & festen. Blir skoj.

Våra djur har fått fästingmedel droppat i nackarna & båda kamerornas batterier är på laddning. Lista är skrivet inför imorrn, haha gäller att ha full koll på läget. Bilen är urstädad & tvättat inuti & utanpå så bara oss själva som ska bli klara imorrn. Figo ska iväg till hundpensionat & jordgubbar inhandlas. Ses ska vi vara klara :)

Nu ska jag sussa så man e utvilad imorrn.
natti natti

onsdag 15 juni 2011

Onsdag

3 dar kvar tills vi ska på M´s systers bröllop. Har fixat lite hemligheter tills lördag, bla var jag & svärmor iväg på en liten leveranstripp idag. Skojskoj & hoppas det kommer uppskattas av brudparet på lördag.
Lite annat pyssel också som ska göras klart innan lördag, ska stryka Mackans kostym & så ska jag färga håret & grejja med lite sånt. Men hårfärgning får bli på fredag. Har letat nån bra text att skriva i kortet men bara hittat dom som är alldeles för långa, så struntar nog i det.
Eller nån som vet några bra ord att skriva i ett bröllopskort?

Figo får bo på hundpensionat på lördag till söndag, alla våra vanliga hundvakter har annat för sig & där har han bott förut så ska gå bra. Bara det inte börjar åska, då hämtar jag nog hem honom. Far tidigare från bröllopsfesten, ischa, kan inte med att han ska sitta & vara rädd själv. Mattes lillhjärta <3

Varit så trött denna vecka, sovit dåligt vilket såklart gör att orken tryter på kvällarna hemma. Var iaf en sväng till Kfors igår & handlade lite hemligheter tills lördag. Och så handlade vi lite stuff på Dollar, där hittar man ju alltid bra-ha-saker konstigt nog.
Mitt luktsinne har blivit helt annorlunda. Har alltid haft svårt för vissa starka dofter & så men nu tycker jag inte alls om många dofter. Sköljmedel, parfymer, duschcremer som jag tidigare gillat doftar så starkt nu. Köpte några nya duschcremer igår så hoppas att jag kommer tycka om doften iaf tills dom är uppduschade, haha.
Nä ska nog ta itu med att stryka kostymen, så jag får gå & lägga mig sen. Imorrn blir det jobb till halvsex, sen ska vi till Kfors för planering för midsommarafton. Funderingar på sillunch i det fria nån stans, nån picknik i Kforsområdet :) Kan bli nice! Bara silltårtan kommer med så är jag nöjd. Är ett måste till midsommar. Ifjol jobbade jag hela midsommarafton & helgen så det blev ingen silltårta, & ingen sillunch. Tog igen den på inflyttningsfestdagen istället, trevligare att sitta med goa vänner & käka sillunch än på bara två. Gick det med! Men midsommar är ju midsommar så iår får det bli sillunch.

Ska iaf bli skoj att gå på bröllop, tycker fler ska gifta sig, haha. Men själva så spar vi tre år till. På vår tioårsdag kanske vi gifter oss, hihi. Eller iaf det tionde året, 3 års planering kvar alltså, kanske behövs?!?

söndag 12 juni 2011

Söndagkväll

Dax att sussa snart men tänkte skriva några rader innan.
Idag har det varit riktigt skönt inne & ute. Inte samma strålande sol & värme så idag har det gått bra att påta på. Fått bort en hel del städning & fix. Känns skönt. Känns som man ligger efter med allt hela tiden då man jobbar heltid & kvällarna e jag tyvärr rätt trött. Så idag fick vi en del gjort iaf. Och Mackan har ju ledigvecka till veckan så får skriva en lång to-do lista åt honom. Så det händer nåt även fast jag inte är hemma & styr upp.

Idag bjöd vi svärisarna på middag, blev grillat & rabarberpaj till efterrätt. Planerat & så inför kommande helgs bröllop. Ska bli skoj att gå på bröllop, är inte många jag varit på genom åren. Mackans syster som gifter sig. Dom ska gifta sig i kyrkan vid bruket, eller är det ett kapell? jaja, där iaf som ska vigas. Och sen är middagen ute på Björkudden. Hoppas dom får finväder, alltid roligare med iaf uppehåll. Fast det sägs ju att regn på bröllopsdan ger lycka. Men isåfall räcker det jue om det regnar lite på morronen, vigseln äger rum kl tre. Innan dess kan det ju ha fått spruckit upp.
Näe nu väntar sängen & lite kvällsläsning. Lär sova gott inatt, svalt & skänt inne nu. Inte som det varit i veckan, huga för att försöka sova i värme.