fredag 19 augusti 2011

Nytt inlägg

Så längesen nu som jag skrev nåt, men orkar inte uppdatera med allt här.
Iaf så är jag arbetslös/sjukskriven nu. Får se vad försökringskassan säger, inte hört nåt från dom ännu. Har ju fått jätteproblem med foglossning, kan knappt röra mig/gå/sitta/ligga. Annars så har magen börjat växa & den lill* där inne har sin gympass. Hela magen rör sig ibland. hihi Största gympasset brukar vara på morronen, sen kommer nåt vid lunch ca & så nåt framåt kvällen eller när jag lagt mig. Annars är det mest mindre rörelser.
Nu blev det fart i magen. Kanske för att jag sitter & äter lite glass? Blev sugen på något kallt.
Känner mig jättestor fast det är många som sagt att jag har så liten mage. Var bla till tandläkaren förra veckan & så frågar hon om sjukdomshistoria, nja inget förutom att jag är gravid säger jag. Då titta hon på magen & frågar om jag är i tredje eller fjärde månaden? haha näe v 29 svarar jag... Fler som tyckt att den är liten, medans jag själv tycker jag blivit så himla stor. Kanske upplevs mindre eftersom jag inte var smal heller innan graviditeten. Men hade iaf gått ner ca 8 kilo innan tack vare GI. Blir till att köra det sen igen, för det funkade verkligen. Iaf hos tandläkaren så fick jag göra flera förstagången saker. Bla bedövning & borrning. Har bara lagat ett hål tidigare & det var så litet att det inte behövdes nån bedövning. Men nu böev det rejält bedövat. Rotfyllning, huvva, bara namnet gör så att man ryser. Ska dit ytterligare tre gånger, men jag hade tur, var "bara" en rot som behövde rotfyllas, från början såg det ut som det var tre... *ryser* Skulle nog egentligen valt att dra tanden, skulle ju blivit betydligt mycket billigare men vill inte heller ha ett stort hål mellan täderna & så är det på nersidan typ nästlängst in. Ska dit nästkommande gånger alla i september så det är klart innan bebis kommer.

Vad gäller bebissaker & så till den lill<3 så har vi det mesta klart. Bara typ småsaker som blöjor & tvättlappar kvar. Köpt kläder har vi gjort & redan fått en del, vagn & allt annat har vi oxå. Lär ju vara en del fler saker man kommer på eftersom. Fick ett tips om att Snuggle Nest skulle vara så bra, så funderar på ett sånt. Har mailat på en par stycken på blocket, får se om det kommer nåt svar. Barnrummet har jag & syster målat. Ska lägga in lite bilder sen. Ska bara köpa en heltäckningsmatta dit in så är det klart.
Och till veckan får vi nog gästrummet oxå klart så då kan vi möblera i både gästrum & barnrummet. Vill ha allt sånt klart innan Mackan far iväg på jakten. Och det är bara några veckor kvar tills dess. Då kan jag fixa med att plocka ur kartonger när han är borta en vecka, och måla dörrkarmar & fönsterlister & sånt. Tvätta barnkläderna har jag väntat med, hihi, men ska ta & göra det om några veckor oxå. Bara rummen är klar så det inte luktar målarfärg.

Vi har bytt ut lite möbler i matrummet. Vi sålde matbordet & vitrinskåpet till ett par i Sundsvall. Sen såldes ena skänken till ett annat par i Svall & den andra skänken såldes till ett par som hade en sommarstuga i Ullånger. Köpt ett nytt matbord i vitt nu, & en skön liggfötölj, & på loppis köpte jag ett gammalt skåp som jag ska slipa & sen måla vitt. Så vi får plats med matservis & massa annat i den. Kul att fixa lite hemma.
Köpt även ett litet bord för två till köket. Måste säga att det är väldigt mysigt att sitta där & käka, att vi inte tänkt på det förut? haha
Vill ha allt klart hemma innan bebis kommer & nu har vi snart det mesta "stora" klart iaf. Sen ska bara njutas av bebis. Kommer bli en supermysig jul. hihi
Blir mycker bebisprat märker jag men det är en sån stor händelse, livsändring, att äntligen få bli förälder/mamma. Kan knappt tänka mig hur det kommer bli. Fortfarande liksom rädd att det ska hända något med den lill* men jag hoppas allt kommer gå som det ska. Nåt som vi har kvar att fundera på ör namn! Så det ska vi verkligen sätta oss in i nu. Har jobbat med så mycket människor, både gamlingar & barn så det är så mycket namn jag INTE kan tänka mig, även fast jag tycker dom är fina. Har en par flicknamn särskilt ett jag är väldigt förtjust i men vi måste fundera mera. Killnamn har jag ingen favorit på än. Nästan lite svårare med killnamn. Men som sagt det ska funderas nu på inom en snar framtid.

Massa som slukar min energi förutom foglossningen (som gör att jag inte kan sova) är att det nu igen blivit tjaffs inom familjen. Fast bra att det kom upp nu & inte när bebis kommit för då hade jag inte orkat med det. Men nu kanske det hinner lösas innan. Men det tar en massa energi & jag är en person som tänker mycket & funderar & försöker lösa saker. Så blir extra trött nu tack vare det oxå. Men det löser sig! Varför ska allt vara enkelt när det är svårt liksom? Dock inte jag & min sambo som bråkar bör tilläggas, vi har det bra & längtas tills den lill* kommer. Vi bråkar faktiskt väldigt sällan, fast såklart bråkar vi, annars vore ju nåt fel! Rensa luften måste man ibland, & vi tjejer tänker så olika mot för killar så man ibland inte fattar hur dom är skapta. haha Men oftast är vi sams men lite bråk känns nästan som det behövs ibland eller iaf en rensning så det inte blir missförrstånd.
Men det som nu tar min energi är nåt som alltid mer eller mindre dunnits där, som kommer upp till ytan ibland men man kommer aldrig nån vart med problemet. Kanske denna gången? Jag håller tummarna på en lösning, på ett plan iaf! Hoppas på att få lite hjälp till veckan. Men vissa saker går heller inte att göra nåt åt. Låter luddigt kanske men vill inte gå in på personer & problemen ifråga här på ett offentligt forum. Men som sagt så kan det ju bara bli bättre hoppas jag.

En grillfest har vi haft i sommar oxå. Hade inte tänkt ha nån eftersom ag inte kan dricka, men vi blir ju heller aldrig bjuden på nån fest & det är trevligt att umgås så det fick bli en fest ändå! Hade ju frinfrämmande från Sthlm, Jessica med man (Anton) & är evigheter sen vi sågs så det blev lite fest då, men nyköpt partytältsinvigning. Var jättevarmt den lördan & precis efter vi grillat & satt oss för att käka började det regna. Riktigt skönt faktiskt, blev svalare. Men ojoj vad det regnade den kvällen sen, ett tag tog det i så att man inte kunde prata eller höra musiken. Men tevligt var det. 11 st blev vi & så droppade ett par in en stund sen oxå. Grillat, konsumpaj till efterrätt, go dricka, tilltugg, musik & dans & karaoke & nattamat vid tvåtiden. Så en tevlig kväll. Kom inte isäng förrän vid halvsex, haha en partygravidkvinna. hihi Blev så länge eftersom jag vill ha allt undanstökat innan jag lägger mig, så otrevligt att komma ner morronen efter & slattar, flaskor/burkar & allt står kvar. Kletigt & luktar. Körde igång både tvätt & diskmaskin & hade det inte varit för att vi hade främmande hade jag både dammsugit & torkat golven, haha. En fix idé jag har för mig efter varje fest sen en par år tillbaka. Så skönt att kliva upp till ett rent & väldoftande hur istället för att det luktar gammfylla. Och så är man bakis själv. Visserligen inte bakis just nu då men man har ju varit bakis x-antal gånger & ska städa undan, huvva! Bättre att göra det då medans man e lite på fyllan, & slippa ångra dan efter att man inte tagit bort. Var iaf superskoj att träffa Jessica & Anton för som sagt det är inte ofta.

Grillat lite med grannarna har vi gjort, grillat själva massor, grillat hos pa & Eva några gånger i Sollefteå. Haft Julia sovandes här en vecka sp det blev massa mys & så tvingade jag henne att måla barnrummet då. Nåt ska man väl ha ut i hyra? hihi Börjar bli så stor nu lillasyster, ska ju börja åttan & fyller 14 i december. Så liten är hon inte längre.

Jobbade två veckor men den tredje kunde jag inte jobba pga foglossning, jäkla skit! Å som jag började inlägget så är jag sjukskriven nu. Men bara att gilla läget & göra saker i min takt & det jag kan göra. Är ju så kort tid av ens liv så jag tar det som det kommer. Gnäller inte direkt över det även om jag har jäkligt ont, försöker att inte visa att det gör så ont som det faktiskt gör. Kan knappt sova på natten för att vända sig i sängen med värken är inte det lättaste. Som tur är behöver jag iaf inte springa en mammsa gånger på toaletten, men lär ju bli mer & mer det med.

Näe OJ blev ju rätt långt inlägg! NÖJD nu jessica?????? haha

Ska försöka få till lite inlägg med bilder sen. Roligare med bilder.

Dax att sussa. nattinatti

v 29 (30)

Tiden går fort, redan i v 30. Hemma & sjukskriven, jätteproblem med foglossning, men annars är humöret i topp. Synd bara att man inte kan göra så mycket med rörligheten men bara att ta det för vad det är & gilla läget. Är ju inte hela livet jag kommer ha det så här.

Nu är du 29 veckor gången (eller gravid i 30:e veckan, om du föredrar att räkna så). Nu växer din bebis huvud och hjärna; miljarder neuroner (viktiga för senare inlärningsförmåga) utvecklas otroligt fort. Bebisens näringsintag är större nu och du behöver mycket protein, C-vitamin, folsyra och järn. Det växande skelettet absorberar massor av kalcium, så ät mejeriprodukter (eller annan kalciumrik mat) för att tillse ditt behov.

Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.



Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.



Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.



Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.